ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEK

Írta: Dr. Szalai Zsolt - 2020.04.20.

 

Legutóbbi – a jelenlegi helyzetben online módon megtartatott – érdi üzleti reggelink témája egy izgalmas vezetői kérdéskör volt: Jutalmazzuk az eltérő vélemények megfogalmazóit. Olyan sok értékes gondolatot felvető beszélgetés alakult ki, hogy úgy gondoltam, érdemes őket egy csokorba szedni és közreadni. Hangsúlyozom, hogy az alábbiak nem az én gondolataim, magam csak megpróbáltam őket rendszerbe foglalni a teljesség igénye nélkül.
Beszélgetésünket egy Peter Drucker idézettel kezdtük: „A vezető legfontosabb dolga a valóság meghatározása”. Az idézet nehéz helyzet elé állít bennünket, hiszen fontos megérteni, hogy mit jelent pontosan a valóság. Kinek a szemszögéből próbálok megérteni egy adott helyzetet, illetve ki látja igazán a valóságot? Remek példa volt az asztal közepére rakott Rubik kocka, mely – minden oldalán szabályosan kirakva – mindenki számára más színt, és így akár más valóságot mutat, mégis ugyan arról a tárgyról beszélünk. 

 

Célszerű időnként, akár csak gondolatban, helyet cserélnünk és a másik ember (ügyfél, munkatárs, beszállító stb.) szemszögéből is ránézni egy adott helyzetre, vitás kérdésre. Keresztény emberként fontos az is, hogy milyen szűrőt használunk a felénk áradó információ dömping kezelésére. Mennyire tud Isten Igéje, a Biblia segítségünkre lenni a mindennapokban egy helyzet értékelésében és a valóság megértésében.


Vezetői hozzáállás szempontjából érdekes kép volt az óceánjáró hajó kapitányának helyzete. Az irányító toronyból nem érzékeli közvetlenül a hajót érő hullámveréseket, ezért érzékenynek kell lennie a munkatársai felől jövő információkra. Fontos a vezető számára a helyes önismeret – ami ugyancsak akkor teljes, ha elfogadja a külső észrevételeket és kritikákat. Ennek hiányában maga a vezető vállhat az eltérő vélemények kimondásának akadályává. Óvatosnak kell lennünk korábban kialakult véleményekkel és hagyományokkal kapcsolatban. Egy új helyzet új megközelítést követelhet meg, anélkül persze, hogy alapvető értékeinket feladnánk. Sokszor az is okozhat nehézséget, hogy olyan bonyolult helyzetbe kerülünk vezetőként, amikor párhuzamos és többdimenziós valóság vesz körül bennünket.


Mindezek miatt fontos, hogy a vezető és munkatársai között aktív kapcsolat alakuljon ki, ami nemcsak a hivatali időre és térre korlátozódik, de lazább beszélgetésekre és együttlétre is lehetőséget ad. Ilyen körülmények között könnyebb lesz őszinte véleményeket kapni és adni és abból jobb döntések is születhetnek. Ugyanakkor ne legyen kötelező jellegű a nem hivatali együttlét, mert az erőltetés éppen az őszinteség kultúrája ellen ható tényező lehet. Fontos kérdéskör az is, hogy van-e egy szervezetnek hiba kultúrája? Amikor a hibákból való tanuláson, nem a bűnbak keresésen van a hangsúly és saját hibáinak beismerésében élen jár-e a vezető. Fontos, hogy ez csak akkor tud kialakulni és meggyökerezni, ha a vezető változik először és példával jár munkatársai előtt.


Zárásként a Példabeszédek könyve 20. fejezete 18. versét hoznám, mely egyértelműen mutatja, hogy egyedül még vezetőként sem tudunk boldogulni és jó döntéseket hozni: „Tanácskozás során születik a jó terv, és megfontoltság kell a háborúhoz.”

 

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák