A HIT VÉDELMET JELENT A FÉLELEMMEL SZEMBEN
Írta: Rick Boxx  -  2020. november 02.

Néhány barátom ijesztő küzdelem közepette próbálta fenntartani a vállalkozását. A problémáik eléggé komolyak voltak ahhoz, hogy a csődön gondolkodjanak. Miután számos forrásból kerestek megoldást és latba vetették a lehetőségeiket, imádkozva, inkább az előrelépést választották.

Épphogy megtapasztaltak egyfajta üzleti sikert, a koronavírus lerombolta az üzletágukat és néhány ígéretes lehetőség ért nemvárt, kellemetlen véget. A félelem és pánik teljesen elborította őket. A képzettségeik és tapasztalataik nem készítették fel őket erre az új helyzetre.

Talán hasonló kihívással kerültél szembe te is, vagy a vállalkozásod. Legtöbbünknek a világszerte látható bezárások és megkötések, szigorítások eddig soha nem ismert nehézségeket okoztak. Amikor a 2020-as év elkezdődött, ki gondolta volna, hogy ide fog vezetni?

 

Még egy nemvárt világméretű járvány nélkül, normális időkben is, sok kisvállalkozás tulajdonosa él szűkös nyereségből. Ez különösen igaz olyan vállalkozásokra, amelyek még az indulási szakaszban vannak. Lehet, hogy nyereség jönne a jövőben, de kezdetben a működés fenntartása egyik napról a másikra zajlik. Így, amikor a krízis felszínre kerül, könnyű – és nem szokatlan – hogy a vezetőket lebénítja a félelem.

„Most mit tegyünk? Van valami, amit tehetünk?” - Ilyen és hasonló kérdéseket tesz fel legtöbbünk az ilyen időkben. Ilyen reménytelen körülmények között, nagyon nehéz lehet hitben maradni, továbbra is bízni abban, hogy Istennek van egy terve, a nehézségek ellenére. Vajon magunkra hagyott minket?

Pont az ehhez hasonló időkben látszik meg a hitünk minősége. És nincs annál hatalmasabb forrása a reménynek, mint a Szentírás ígéreteihez fordulni. Péter apostol nem írt világjárványról, de felajánlotta ezeket a biztosítékokat Jézus Krisztus követőinek, amikor sok nehéz helyzeten mennek keresztül. „Ezen örvendeztek, noha most, mivel így kellett lennie, egy kissé megszomorodtatok különféle kísértések között, hogy a ti megpróbált hitetek, amely sokkal értékesebb a veszendő, de tűzben kipróbált aranynál, Jézus Krisztus megjelenésekor méltónak bizonyuljon...” (Péter első levele 1, 6-7)

Aztán azt írta, „Szeretteim! A szenvedés tüze miatt, amely megpróbáltatásul támadt közöttetek, ne csodálkozzatok úgy, mintha valami meglepő dolog érne titeket. Sőt, amennyire részesültök Krisztus szenvedésében, annyira örüljetek, hogy az ő dicsőségének megjelenésekor is ujjongva örülhessetek.” (Péter első levele 4, 12-13)

A hit élete – beleértve a mindennapi tevékenységeket az üzleti és szakmai világban – az Istenbe, az Ő vezetésébe és gondoskodásába vetett bizalom, még akkor is, amikor a józanész az ellenkezőjét mondja. A jövőtől való félelmet, ahogy megmondatott, fel kell váltsa egy egészséges félelem. – a tiszteletteljes félelme Istennek, annak, Aki elrendelte a munkát és az a vágya, hogy az Ő követeiként szolgáljunk az üzleti világban.

Ahogy a Példabeszédek könyve 19, 23 tanítja nekünk „Az Úr félelme életet jelent: az ember elégedetten alszik, nem éri veszedelem”. Amikor katasztrófa jelenik meg, csak egyfajta félelmet – az Úrnak félelmét – érdemes magunkhoz ölelni. A karrierem során az Úrnak való alárendelés sokszor inkább hozott békességet, mint pánikot. Mert miénk az ígérete: „Kiálts hozzám, és én válaszolok, hatalmas és rejtett dolgokat jelentek ki neked, melyekről még nem tudsz!” (Jeremiás próféta könyve 33, 3)

Magunkat olyan helyzetben találva, ahol nincsenek válaszok és egyedül csak Istenben bízunk, a legjobb hely ahol lehetünk.

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák