VÁLASZD A CSENDET ÉS NYUGALMAT A VILÁG BOSSZANKODÁSA ÉS HANGZAVARA HELYETT

Írta: Rick Boxx  -  2020.05.04.

Egyszer meghívtak három vendéget egy talk showba, ahol érzékeny témákat feszegettek. Két vendég és a műsorvezető közötti vita olyan heves lett, hogy már kiabálni kezdtek egymással. (Tudom, ez manapság szinte már megszokott az ilyen jellegű műsorokban, de szeretnék rávilágítani, hogy mi történt ezek után.)
Végül néhány perc üvöltözés után a műsorvezető lenyugodott és megkérdezte a mindaddig csendben ülő harmadik vendég véleményét. Az ő csendes és megfontolt szavai hirtelen rendet hoztak a káoszba. Nemcsak emiatt, hanem a nyugodt viselkedése miatt is hitelesebbé vált üvöltöző társainál. 


Manapság minden irányból csak zaj vesz körül minket, és egyre többen gondolják azt, hogy aki a leghangosabb, az nyer. A valóságban azonban nyugodt és összeszedett gondolkodással és megnyilvánulással hatékonyabbak lehetünk és sokszor nagyobb hatást érhetünk el. 

Ez nem egy új felfedezés. A Bibliában, amit sokan az üzleti világ kézikönyvének is tekintenek, sok helyen szó van a kimondott szavak erejéről, gyengeségéről, vagy éppen a hibáiról. „A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt.” (A példabeszédek könyve 15, 1) „A bölcs szívű értelmesen beszél, és ajkával is gyarapítja a tudást.” (A példabeszédek könyve 16, 23)

Amikor ez a vita már több mint két órája folyt, a találkozó vezetője megszólított egy addig csendben ülő résztvevőt: „Ted, te még nem mondtál semmit, mi a te véleményed?” A teremben hirtelen csend lett és mindenki várta Ted válaszát. Ő csak ennyit mondott: „Ha nincsenek barmok, üres a jászol”.

Ezek után eltelt két vagy három perc, ami persze óráknak tűnt, mialatt a többi résztvevő elgondolkodott Ted mondásán, végül valaki megszólalt: „Tudjátok, Tednek igaza van!” Ettől a pillanattól kezdve megváltozott a vita menete. Ted, persze nem mondta el, hogy a Bibliából, A példabeszédek könyve 14, 4-ből idézett, de a jelentésével amúgy mindenki tisztában volt: ha nincs trágya, nincs tej se. Munkahelyi szóhasználatra fordítva, ha valami fontos egy jobb dolog megvalósításához, akkor lehet, hogy ismeretlen kihívásokkal kell szembe néznünk.

A Szentírásban olvashatunk arról, hogy Isten a népével halkan kommunikált, nem pedig hangos kiabálással vagy drámai megnyilvánulásokkal. A királyok első könyve 19. részében olvashatunk Illésről, akit Isten csodák sorozatán keresztül használt. Majd mikor fizikailag és érzelmileg is kimerült, és megtudta, hogy Jezábel, a gonosz királynő üldözi, elmenekült. Miután kipihente magát, Illés Istentől várta az új utasításokat. Hatalmas szél és földrengés támadt. A 12. vers így mondja: „A földrengés után tűz támadt; de az Úr nem volt ott a tűzben. A tűz után halk és szelíd hang hallatszott.”

Isten azt választotta, hogy csendes szavakkal kommunikál Illéssel, amit csak a figyelmes próféta hall meg. Ezt a megközelítést a piacon is egyszerűen lehet alkalmazni.

Ahhoz, hogy a termékünket vagy ötletünket eladjuk, néha a szelíd suttogás hatékonyabb a hangos kiáltozásnál. Ha pedig egy fontos döntés előtt imádkozol, akkor Isten talán azt várja tőlünk, hogy várjunk az Ő suttogására.

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák