A VEZETŐK FELELŐSSÉGE VÁLSÁGBAN
Írta: Balassa Beatrix  2020.06.15.

A COVID19 világjárvány új kihívás elé állítja az embereket, vezetőiket, a szervezeteket, az egészségügyi rendszereket. Az egész társadalmat. A megpróbáltatásokkal teli időszakok mutatják meg igazán, ki milyen vezető, milyenek az irányítási és menedzselési képességei. A válságok, váratlan helyzetek felszínre hozzák tulajdonságaikat, ilyenkor derül ki az is, milyen az emberi minősége…


A COVID19 pandémia gyors cselekvést, felelősségteljes döntéseket követelt szerte a világban. Azok az iparágak, ahol a munkában a közvetlen fizikai kontaktus elengedhetetlen, gyakorlatilag azonnal leblokkoltak, leálltak. A technológiában elöljáró és ezt napi szinten használó cégek azonnal teljes digitális működésre álltak át, a többiek hasonló technikai eszközök segítségével oldották meg a munkát. Közben globális keresleti, kínálati „sokkokról” is szóltak a napi hírek. Zuhanó olajárak a világpiacon, nagyhatalmak közötti kereskedelmi feszültség, már-már háborús helyzet, migráció, erősödő társadalmi egyenlőtlenség… És akkor ott van még a mértéktelen fogyasztás, a Föld erőforrásainak felélése – e sok feszültség az emberiség jövőjét akár rövidtávon is veszélybe sodorhatja. 


Egy ilyen kiélezett időszakban a váratlan helyzetekhez történő jó alkalmazkodási képesség felbecsülhetetlen érték. A reziliencia, azaz a rugalmas ellenállási képesség, az ökoszisztéma, és az anyagok esetében is létezik. Példának említem a vizet, amely a földi létezésünkhöz elengedhetetlen, és a saját emberi testünk alapvető molekulája is, számos fizikai és kémiai folyamatban vesz részt. A víz számos módon képes alkalmazkodni a környezetben zajló változásokhoz. Gondoljuk csak át: párolgással gőz lesz belőle, majd lecsapódással újra folyékony víz, a hideg hatására szilárd jéggé dermed, majd az olvadás folyamatában, ismét cseppfolyós anyaggá válik. A szervezetek, cégek, cégvezetők, és az egyének számára hasonlóan a túlélés záloga lehet, hogy a váratlan helyzetekhez, akár sokkszerű hatásokhoz, tudnak-e alkalmazkodni és hogyan.


Turbulens időszakokban tovább nőhetnek a különbségek az egyes cégek között. Egy jól alkalmazkodó és gyorsan reagáló vezető lépéselőnybe hozhatja vállalatát. Ehhez elengedhetetlen a határozott és egyértelmű kommunikáció. Különösen válság idején fontos, hogy tisztán, érthető módon kapjanak tájékoztatást a cég dolgozói. Gazdasági szempontból a váratlan helyzetekben segítség egy jól diverzifikált portfolió, pénzügyi szempontból az előre tervezés, a proaktív takarékoskodás, veszélyhelyzetre fenntartott büdzsé. A kapcsolatok és a hálózatok, lokalizáció is felértékelődik.


Meg kell tanulni, hogy nehéz helyzetben a fontos és szükségesre szabad fókuszálni, akár kevesebbel is be kell érni, a fennmaradás érdekében!
Ilyenkor töprengünk el sokszor azon, kik is vagyunk mi valójában, mi motivál bennünket? Mi az értékrendünk, a célunk? Hívő emberként tudom, tudjuk, hogy Kihez, és mihez igazodunk.


Az üzleti életben is fontos az etikus magatartás. Válságban se vesszenek el az erkölcsi normák! Vezetőként nagy a felelősségünk abban, hogy a csapattal együtt őrizzük az értékeket. Nemcsak az anyagi, de a szellemi, és lelki értékeket is. Ez kell a túléléshez, majd a sikeres továbblépéshez.

„Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.” (Pál levele a rómaiakhoz 12, 2)

 

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák