CSAK EGY CSILLAG A VÉGTELEN GALAXISBAN
Írta: Robert J. Tamasy  -  2020. július 13.

Nemrégiben a feleségemmel megnéztünk egy nagyszerű filmet: Még mindig hiszek (https://nicelife.hu/galeria/film/istillbelieve.php). A film egy valós, tragikus és mindent megrázó történetet dolgoz fel a zenész és dalíró, Jeremy Camp életéből. Az egyik pillanatban a főszereplő leendő barátnője felnéz, amikor a planetáriumban vannak, és annyit mond: „Csak egy csillag vagyok a végtelen galaxisban”.


Ez a szerény kijelentés lenyűgözött engem, különösen, amikor Camp válaszolt neki: „De néhány csillag erősebben ragyog, mint a többi.” Te szoktad bámulni az eget egy felhőtlen éjszakán, hogy megcsodáld a csillagokat? Szabad szemmel csak egy kis részét láthatjuk a sok millió és millió égi testnek. Szóval milyen változást tud okozni „csak egy csillag”? Igazából nagyon sokat.
Mikor hazafelé tartottunk és eszünkbe jutott, hogy a Napunk szintén egy csillag, és tudjuk, hogy nélküle nem lenne élet a Földön. Számunkra csak egy nagy tűzgolyó, összehasonlítva pedig a többi csillaggal az égen, a legkisebbek között van. Azonban mégis az életünk függ tőle, a melegétől, a fényétől, s minden egyéb tulajdonságától.

 


Tehát „csak egy csillagnak lenni az égen” nem jelenti, hogy ne lennénk fontosak. Szeretem a történetet arról a férfiról, aki az óceánpartokon keresgél, majd egy idő után visszadobja a vízbe, amit talál. Egy arra járó megkérdezte, hogy ezt miért csinálja, ő azt felelte: „Visszadobom a tengeri csillagokat a vízbe, hogy ne haljanak meg.” A járókelő visszaszólt: „De hát annyi tengeri csillag került ki a partra, nem tudod mind megmenteni őket! Akkor mit számít?” Anélkül, hogy felnézett volna, ismét bedobott még egy tengeri csillagot a vízbe a keresgélő férfi. „Egy csillagnak biztos számít” – jelentette ki.

 


Vizsgáljuk meg, hogyan vonatkozik mindez az üzleti életre. Némelyek arra törekednek, hogy szakmájuk nemzetközileg elismert vezetőivé váljanak. Mások arról álmodnak, hogy feltalálók lesznek, innovátorok vagy épp látnokok. Még ha el is érjük az ezekkel járó státuszt, abban mindenképp sikeresek lehetünk, hogy „csak egy csillaggá” váljunk, amely változást hoz.


A vezetők és tanácsadók tanárokká válhatnak és bátoríthatják a barátaikat vagy akár a törekvő alkalmazottjaikat, megmutatva nekik a lehetőségeket. Mentorokká válhatnak, megosztva a tapasztalataikat és bölcsességüket, ezzel is segítve másokat a karrierjüket érintő döntések meghozatalában. Rengeteg módon tudjuk pozitív irányba befolyásolni a körülöttünk levőket: „Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat.” (Példabeszédek könyve 27, 17)


Sokkal tartozom azoknak, akik erős befolyással voltak az életemre: az általános iskolai tanáromnak, aki azt mondta a szüleimnek, hogy egyetemre alkalmas vagyok. Az egyetemi tanáromnak, aki ösztönzött arra, hogy folytassam az írást. Egy kisvárosi újságnál a szerkesztőmnek, aki gyakorlati tanácsokat adott, így segítve elő a szakmai előremenetelemet. Az első főnökömnek a CBMC-nél, aki hajlandó volt együtt dolgozni velem, egy „csiszolatlan gyémánttal”, így tudtam tágítani a látókörömet mint egy folyóirat szerkesztője és könyvíró.


Akik ismerik a Bibliát, sokat tudnak Pál apostolról, aki több levelet is írt az Újszövetségben. Sokan ismerik Barnabást is, aki bátorította őt. Mózes vezette a vándorlás során az izraelieket, de Józsué, az ő tanítványa volt az, aki bevitte őket az ígéret földjére. Illés próféta nevelte ki Elizeust, a tanítványát, hogy Isten eszköze lehessen nagy csodák tételében is. Ha „csak egy csillagnak” tartjuk magunkat, akkor gondolkozzunk el azon, hogy ki segíthet nekünk abban, hogy még fényesebben ragyogjunk.

 

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák