PÁNIK VAGY BÉKE – MIÉNK A VÁLASZTÁS
Írta: Ken Korkow  -  2020. július 27.

Amit látunk, meghatározza azt, amit teszünk. Azt is meghatározza, hogyan érzünk.


Az év eleje óta példa nélküli különösen zavaros körülmények között élünk. Ha nagy gazdasági vagy politikai problémákat láttunk, akkor valószínűleg elkezdtünk szorongani, elszigeteltnek éreztük magunkat, esetleg megoldást kerestünk a fájdalmaink orvoslására.


A sok könyörtelen hír után, amelyek lényegében azt sugallják, hogy mindjárt leszakad az ég, kezdjük azt hinni, hogy valóban így van. A homályos hírekből azt látjuk, hogy a világ tele van megoldatlan problémákkal – és ezt a saját életünkre is ráhúzhatjuk.


Azonban nem ez az egyetlen lehetőségünk. Láthatjuk másképp is a világot – és egyúttal a saját életünket – a megrendíthetetlen hit szemüvegén keresztül. Ahogy Pál írja: „mert hitben járunk, nem látásban.” (Pál második levele a korinthusiakhoz 5, 7)


Azaz, ha hiszünk és bízunk benne, hogy minden Isten, a mi mennyei Atyánk szuverén, teljes irányítása alatt áll, akinek tökéletes terve van - még akkor is, ha magunk körül csak káoszt és felfordulást látunk -, akkor a mostani kihívásokat tejesen másképp láthatjuk. A lehetőséget láthatjuk meg bennük, amikor a hitünk növekedhet és megoszthatjuk másokkal is az Ő szeretetét, örömét, a reményt és békéjét.


De a mostani idők tele vannak fájdalommal, stresszel, szorongással és sokaknak nagy veszteségekkel. Hogyan segíthetünk látva a mindenki felett lebegő sötétséget és kétségbeesést? Megtanultam már sokakkal együtt, hogy a fájdalom nagy tanítómester – talán a legnagyobb az életünkben.


A valóság az, hogy az ember nem hajlandó változni, hacsak nem éri valamilyen erős fájdalom. Kényszeríteni kell a nagy ellenállás mellett is, hogy kilépjen a megszokott, kényelmes mindennapokból. Ha ez megtörténik, akkor tűnik fel a legtöbbeknek, hogy addig „rossz lóra fogadtak”, s csak ezek után fogadják el a változás szükségességét.
Kit ismerünk, aki a jelenlegi körülmények miatt súlyos stressz alatt van, sőt pánikol? Talán épp te vagy az, ha csak megoldhatatlan problémákat látsz magad körül. Ha ez a helyzet, akkor „szemüveget kell cserélned ahhoz”, hogy másképp láss: „mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.” (Pál második levele a korinthusiakhoz 4, 18)


És ha sikerül a problémákat másképp látni, s helyettük Isten ígéreteire összpontosítani, az a megfelelő idő arra, hogy ezt megosszuk másokkal is. Keresd a lehetőségeket a beszélgetésekre, kérdezz és ismerd meg mélyebben azt, akivel beszélgetsz – barátokat, munkatársakat, vagy éppen a főnöködet – mert nagyon sokan félelemmel vannak tele. Hit nélkül alig láthatják meg, hogy a kemény helyzetekből is milyen jó dolgok formálódhatnak ki.


Emlékezz erre: Isten nem vesztegeti a fájdalmat. És figyelembe véve a körülményeket, amelyekben mindannyian vagyunk, egyedi lehetőségeink vannak, hogy elmondjuk másoknak az Ő igazságát, amely megváltoztatja mindannyiunk életét. Isten része az, hogy fényt hozzon a sötétségbe. A mi részünk pedig, hogy az Ő képviselői legyünk, nagykövetek, hogy az Ő örök üzenetét közvetítsük. Mi nem tehetjük meg Isten részét, és az Úr se teszi meg a miénket.

  

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheti el:

Előző Monday Mannák