PÉZÜGYI LECKE A TEKNŐSTŐL ÉS A NYÚLTÓL
Írta: Jim Mathis  2021.május 24.

Legtöbben ismerjük Aiszóposz ’A teknős és a nyúl’ meséjét. Az alázatos teknős kihívja az arrogáns nyulat egy versenyre. A gyors nyúl hamar előnyt szerez, és úgy dönt, hogy lepihen. Arra ébred, hogy a teknős cammogva utolérte és megnyerte a versenyt. A feltételezett tanulsága a történetnek az, hogy a lassú de biztos nyeri meg a versenyt, de gyakran, mikor a gyerekeket megkérdezik, hogy ők hogy értelmezték, azt mondják, hogy a nyúl egyértelműen gyorsabb, de nem kellett volna megállnia lepihenni. Senki nem akar azonosulni a lassú de biztos teknőssel.

Az anyagi biztonságra szeretek úgy gondolni, mint egy hosszú, állhatatos, és néha unalmas versenyre, ami maraton, nem sprint. Számomra az anyagi biztonság nem azt jelenti, hogy egész éjjel ébren vagyok a pénz miatt aggódva, vagy a számláimat fizetve. Ez nem a gazdagságról szóI, hanem arról, hogy képes vagyok úgy tervezni, hogy az anyagi erőforrások nem állnak az utamba.

A barátaim között van több milliárdos. Egyikük sem nyert a lottón, jött elő egy briliáns találmánnyal, jött ki egy nagy slágerrel, vagy kapott egy hatalmas üzleti lehetőséget. Ők csak mindig kevesebbet költöttek, mint amennyit megkerestek, befizették a számláikat, és a többit hosszútávon befektették. A Példabeszédek könyve 28,19-20 azt mondja: „Aki műveli a földjét, annak elég kenyér jut, de aki hiábavalóságokat hajhász, annak szegénység jut. A megbízható ember bőven kap áldást, de aki gyorsan akar meggazdagodni, nem marad büntetlenül.”

Warren Buffet az egyik legtehetősebb ember a bolygón. Ingyen ad pénzügyi tanácsokat bárkinek, aki kéri. Egy riporter egyszer megkérdezte tőle, hogy miért fogadja meg olyan kevés ember a tanácsait. Gyorsan válaszolt: „Senki nem akar lassan meggazdagodni.” A ‘Büfé Módszerű’ vagyon felhalmozás nem nehéz; egyszerűen csak nem izgalmas.

A Biblia az Ószövetségben a Példabeszédek könyvében több kiváló alapelvet is ad, hogy hogyan kezeljük helyesen a pénzt és gazdagságot. Íme pár példa:
A sietség egy megbízhatatlan módja a pénzügyi menedzsmentnek. Mint a gyors nyúl a közmondásban, könnyűnek tűnhet gazdagságot szerezni gyorsan. De ezt ugyanolyan gyorsan el is lehet veszíteni. „A megbízható ember bőven kap áldást, de aki gyorsan akar meggazdagodni, nem marad büntetlenül.” (Példabeszédek könyve 28,20).

Ne válj a tartozások szolgájává. A dolgok hitelre való megvétele, akár személyes vagy üzleti használatra, az csábító. Akár úgy is tűnhet mit egy rövidebb út a céljaink eléréséhez. Viszont, fontos, hogy megértsük, hogy a kölcsönöket vissza kell fizetni, és ez korlátozza a pénzügyi források felhasználásának szabadságát. A Példabeszédek könyve 22,7 ezt mondja: „A gazdag uralkodik a szegényen, és az adós szolgája a kölcsönadónak.”

Ne légy megkötözve mások adósságai által. Társulni, vagy kezeskedni mások adósságainak fizetéséről, még akkor is ha családtag vagy közeli barátról van szó, veszélyes lehet. Bölcsebb pénzt adni, mint felelőssé válni, amikor a másik embernek nem sikerül teljesítenie a kötelezettségeit. „Ne tartozz azok közé, akik kezet adnak, és adósságért kezességet vállalnak! Miért vegyék el alólad a fekvőhelyedet is, ha nem lesz miből fizetned?” (Példabeszédek könyve 22,26-27).
A bevételed egy részét ha nem teszed félre, annak elmulasztása költséges lehet. Majdnem olyan veszélyes, mint megpróbálni hitelből élni, mikor felélsz mindent amit keresel, nem hagyva megtakarítást vagy felesleget. Mit fogsz tenni egy vészhelyzetben? „Drága kincs és olaj van a bölcs hajlékában, az ostoba ember pedig eltékozolja azt.” (Példabeszédek könyve 21,20).

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák