MIÉRT VAGYUNK SOKAN TELE FÉLELEMMEL?
Írta: Ken Korkow  -  2021. június 28.

 

Sokunk számára az elmúlt 18 hónapban – vagy akár még hosszabb ideje – a félelem mindennapi társunkká szegődött. Ezt nagyrészben az életünkben eddig példa nélküli járvány okozta, mely a fájdalom és a halál sötét árnyékát vetette társadalmunkra és a világra. A COVID-19 következményei és a bevezetett korlátozások sokszor nagyon nyugtalanító, sőt félelmet kiváltó módon befolyásolták mindennapjainkat, valamint vállalkozásainkat. Sokan munkanélküliek lettek. A vállalkozók egy részének be kellett teljesen zárniuk, vagy legalábbis drasztikusan csökkenteniük a szolgáltatásaikat. A jövőt pedig még mindig bizonytlanság lengi körül.

Mindezeken felül a médiából is csak a rossz híreket hallottuk, félelem áradt a híreken keresztül reggel, délben és este. Nem csoda, hogy sokan rosszul éreztük magunkat, még akkor is, ha nem fertőzödtünk meg a vírussal. Ez nem egészséges életvitel így.

Mi erre a gyógymód? Mi gyógyítja a félelem járványát, amely sok esetben rosszabb volt a vírusnál? Rájöttem mennyire fontos, hogy minden napot úgy kezdjek, hogy Isten jóságára, bizonyosságára és megingathatatlan ígéreteire összpontosítsak – Istenre, aki mindig ugyanaz, sosem változik. Íme néhány példa a biztosítékokból:

Bármilyen válságban is legyünk, Isten mindig velünk van. Amikor egyedül érezzük magunkat, sőt elhagyottnak, ígérete szerint akkor is mindig mellettünk áll, vezet minket végig, bármilyen vészes és kétségbeesett körülmények vesznek körül. „Legyetek erősek és bátrak, ne féljetek és ne rettegjetek tőlük, mert maga az Úr, a te Istened vonul majd veled, nem hagy cserben téged, és nem hagy el.” (Mózes ötödik könyve 31, 6)

A változatlan Istenbe vetett hitünk tart szilárdan bennünket. Időnként csak a káoszt és rendetlenséget látjuk. De a Zsidókhoz írt levélben azt olvassuk, hogy akik Jézus Krisztust követik „rendíthetetlen országot kaptunk”. Épp ezért a mi válaszunk a káoszra a következő legyen: „Azért nem félünk, ha megindul is a föld, és hegyek omlanak a tenger mélyébe”

Amikor a kihívások miatt elesnénk, Isten megtart bennünket. Mint amikor a kisgyermek járni tanul, a szülő mellette áll, megóvja az eséstől és kézenfogva segíti, ugyanígy Isten szerető Atya, aki ezt akkor is megteszi, amikor nem is tudatosítjuk magunkban. „De én mindig veled leszek, mert te fogod jobb kezemet. Tanácsoddal vezetsz engem, és végül dicsőségedbe fogadsz.” (Zsoltárok könyve 73, 23-24)

Van egy javaslatom. Minden nap eldönthetjük, hogy a világ aktuálisan zajló drámájában merülünk el, vagy Isten kinyilatkoztatott igazságában. Én minden reggel a félelmetes és fojtogató hírek helyett Istenre összpontosítok. Azzal kezdem a napot, hogy olvasok Sarah Young: Jézus hív – Jézus szólít című könyvéből, majd egyéb áhítatokat és különböző részeket a Bibliából.

Az idők során azt tapasztaltam, hogy Isten változtathatatlan igazságában kell fürödjek ahhoz, hogy ne merüljek el gyenge és bűnös természetem miatt (amit a Biblia „testemnek” nevez), és azok miatt, amik körülöttem szentségtelenek és árokba taszítanak.

Neked mennyire fegyelmezett a napi lelki rutinod? Segít abban, hogy Isten Szentlelke veled legyen – túláradjon – és ezáltal reményt, erőt és bölcsességet adjon?

 

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák