HÍRNEVÜNK ÚJJÁÉPÍTÉSE
Írta: Rick Boxx  -  2021. november 01.

Mindannyian követünk el hibákat. Néha nagyokat. Az üzleti életben egy nagy hiba után mind az alkalmazottak, mind az ügyfelek, beszállítók, sőt néha még a média is tudomást szerez róla, és továbbadják a hírt másoknak. A hibák tönkretehetik a hírnevünket és aláássák a lehetőségeinket. A jó hírnevet felépíteni élethosszig tart, tönkretenni viszont egy pillanat műve.

Ugyanakkor ezek a hibák segíthetnek abban, hogy jobb emberekké váljunk, akkor is, ha évekig elhúzódik a rossz döntéseink következménye.

Nem könnyű a jó hírnevet újjá építeni. Időt és következetes erőfeszítést igényel. A legjobb példát erre a Bibliában találjuk – Saul személyében, aki a keresztyének üldözője volt, majd Pállá lett és hirdette az evangéliumot. Az Apostolok cselekedeteiben olvasunk az ő drámai és hihetetlen átalakulásáról, miután találkozott Jézus Krisztussal a Damaszkuszba vezető úton: „De Saul egyre jobban felbátorodott, és zavarba hozta a damaszkuszi zsidókat, bebizonyítva nekik, hogy Jézus a Krisztus.” (Az apostolok cselekedetei 9, 22)

Hogyan építette ő újjá a hírnevét? Igazából egy három-lépéses folyamatot követett, ami nem más, mint a hibák alázatos bevallása, kemény munka és egy jó ügyvéd találása. Nézzük meg ezeket külön-külön:

Az első lépés, hogy alázatosan bevallotta tévedését. Így olvasunk erről, amikor Pál megvallja korábbi bűneit: „Én így szóltam: Uram, ők tudják, hogy én voltam az, aki börtönbe vetettem és zsinagógáról zsinagógára járva megverettem a benned hívőket.” (Az apostolok cselekedetei 22, 19)

Ha olyat hibáztál, ami lerombolja a hírnevedet, lépj az újjáépítés útjára azzal, hogy bevallod: tévedtél, anélkül, hogy kifogásokat keresel. Az őszinte és alázatos elismerése a hibáidnak – ahelyett, hogy eltusolod a tévedést, vagy igazolni próbálod azt – lehet az első lépés a jó hírneved helyreállítása útján.

 

Pál második lépése a kemény munka volt, hogy a bizalmat újra építse. Általában ez egy lassú folyamat, de meg kell tennünk. Nap mint nap mutatnunk kell, hogy megváltozott az életünk. Ha ígéreteket teszünk, akkor tartsunk ki azok mellett, ez építi fel újra a bizalmat és erősíti meg a jó hírnevünket.

„Ettől fogva velük együtt járt-kelt Jeruzsálemben, nyíltan szólt az Úr nevében.” (Az apostolok cselekedetei 9, 28) Ha helyre szeretnéd állítani a hírnevedet, vállalnod kell, hogy kiállsz a bizalomépítés mellett is napont, ameddig csak szükséges.


A utolsó lépése Pálnak az volt, hogy talált egy ügyvédet, valakit, aki kiállt mellette és elmondta másoknak, hogy jó irányba változott az élete. Érthető módon Jézus tanítványai nem akartak találkozni Pállal, vagy hallani róla, látni őt. Korábban az ősellenségük volt, aki üldözte és bebörtönözte a hittestvéreiket. Előbb hitték volna el, hogy egy leopárd megváltoztatja a külsejét.

Szerencsére Pál megtalálta az ügyvédjét Barnabás személyében, aki egy korai gyülekezet bátor vezetője volt. „Barnabás azonban maga mellé vette, elvitte az apostolokhoz, és elmondta nekik, hogyan látta az Urat az úton, beszélt is vele, és milyen bátran szólt Damaszkuszban Jézus nevében.” (Az apostolok cselekedetei 9, 28) Mivel Barnabásnak nagy tekintélye volt a tanítványok körében, így adtak Pálnak egy esélyt. Ha tönkretetted a hírnevedet, de tényleg megváltoztál, találj magadnak egy befolyásos ügyvédet.

 

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák