EMELKEDJÜNK FELÜL A PÉNZ SZERETETÉN
Írta: Jim Langley  -  2021. november 15.

Volt idő, amikor a pénzszerzés volt a legfontosabb tényező az életemben. Kétségtelen, hogy a pénzszerzés életformává is válhat, s ez nem volt másképp régebb sem. A Bibliában Pál apostol ezekkel a szavakkal oktatja pártfogoltját: „Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől, és sok fájdalmat okoztak önmaguknak.” (Pál első levele Tmoteushoz 6,8)

Nem azt állítja Pál, hogy a pénz eleve gonosz, de a pénz szeretete a gonosz dolgok sokaságához vezethet. Nincs azzal semmi baj, ha van pénzünk, vagy vágyunk rá, hogy legyen, de amikor ez a célunk és az istenünk, akkor oriási a probléma.

Korábban egy autó lökhárítójára ragasztott merész kijelentést láttam: AZ, AKI A LEGTÖBB JÁTÉKKAL HAL MEG, NYER. Sokan egyetértenek ezzel a kijelentéssel, akik beleszerettek abba a gondolatba, hogy minél többet halmozzanak fel, függetlenül attól, hogy mibe kerül a megszerzésük. De valóban igaz ez a mondás?

Salamon, Izráel királya, aki bölcsességéről is híres, foglalkozott ezzel a témával: „De amikor szemügyre vettem minden művemet, amelyet kezemmel alkottam, és fáradozásomat, ahogyan fáradozva dolgoztam, kitűnt, hogy mindaz hiábavalóság és hasztalan erőlködés; nincs semmi haszna a nap alatt.” (Prédikátor könyve 2,11) Olyan emberként írta ezeket, aki életének nagy részét anyagi és érzéki dolgok megszerzésével és élvezetével töltötte, ugyanakkor megtanulta, hogy a pénz iránti szeretet hasonló a „szél kergetéséhez”.

 

A pénz szeretete. Természetesen nem ez az egyetlen gyökere minden rossznak, de sokféle rossz származik belőle. Ezt látjuk az élet minden területén. Ha a pénzbe vagyunk szerelmesek, nem lehetünk szerelmesek Istenbe. Nem kell sok pénz ahhoz, hogy beleszeressünk. Sőt, pénztelenül is mélyen ragaszkodhatunk azokhoz, amiket pénzzel lehet megszerezni.

Eltereli a figyelmünket arról, ami igazán fontos. Könnyen eshetünk abba a hibába, hogy azt tesszük valósággá, hogy a pénz boldogságot és elégedettséget hoz. Az idő és a tapasztalat azonban ennek az ellenkezőjét mutatja meg. Személyesen is megfigyeltem, hogy a pénz hogyan válhat zavaró tényezővé, elcsábítva azoktól az igazán fontos dolgoktól, mint a kapcsolatok, vagy a dédelgetett értékeink.

Rossz dolgokra összpontosít. Sokakat láttam már, akik megszállottjává váltak a karrierjüknek és az anyagi jutalmaknak olyannyira, hogy elhanyagolták családjukat, barátaikat, Istent. Gyakran Jézus Krisztus követői is fanatikusan a pénz hajszolására összpontosítanak, így szem elől tévesztve azt, ami a legfontosabb az életükben. Azokat a dolgokat, amiket nem lehet elveszíteni. Annak érdekében, hogy visszatérjünk a helyes útra, Isten számos módon tud figyelmeztetni minket: betegség, munka elvesztése, egyéb kudarc, válás, csapások.

Kincsek tárolása. Jézus egyértelműen kijelentette: „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok betörnek, és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem törnek be, és nem lopják el. Mert ahol a te kincsed van, ott lesz a te szíved is.” (Máté evangéliuma 6,19-21)

Neked hol van a szíved, a figyelmed középpontja? Azon, hogy egyre több pénzt gyűjts és megvásárolható dolgokat itt a földön, vagy a Mennyei Atyáddal való kapcsolatodon? A Biblia így tanít: „Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes elmédből, teljes lelkedből és teljes erődből”, és „gyűjtsd kincseidet a mennyben”. Ezt csináljuk?

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák