TERVEZNI A BIZONYTALANSÁG KÖZEPETTE
Írta: Robert J. Tamasy  -2021. december 27.

Az év végéhez közeledve ismét eljön a visszatekintés és a várakozás ideje: visszanézünk a mögöttünk álló évre és várjuk a nemsokára kezdődő újat. Az Ön számára mit hozott az elmúlt év – beteljesítette, sőt talán felül is múlta a reményeket, vagy egyáltalán nem felelt meg annak, amilyennek elképzelte?

Míg a világjárvány továbbra is a markában tart sokakat közülünk, az élet sok szempontból megváltozott. A „normális” fogalma új jelentéseket nyert, és többek számára a „szokásos” szó is értelmezhetetlenné vált. Ezért, miközben a 2021-es év lassan kisántikál a képből, és 2022 bizonytalanságai már a küszöbön állnak, sokan azon tépelődünk, hogyan tervezhetünk hatékonyan az elkövetkezendőkre.

Természetesen nem ez az első alkalom, hogy az emberiségnek az ismeretlennel kell szembenéznie. A jövő mindig kiszámíthatatlan, így ennek megfelelően kell terveznünk. Várjuk a váratlant is, így soha nem érhet nagy meglepetés. Ám mindezek mellett a Szentírásból is sok bölcsességet meríthetünk a jövőre való felkészüléssel kapcsolatban. Íme egy kis kóstoló a Biblia útmutatásából:

Ne vesztegessünk időt a múltba nézésre! Tanulhatunk ugyan a múltból, de a hosszas múlton – elsősorban kudarcainkon – való rágódás nem vezet eredményre. Pál apostolnak volt mit megbánnia, mégis a jelenre és az ígért jövőre való tekintést választotta: „… igyekszem, hogy meg is ragadjam, mert engem is megragadott Krisztus Jézus. … de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának Krisztus Jézusban adott jutalmáért.” (Pál levele a filippibeliekhez 3, 12–14.)

 

Ne hagyjuk, hogy a szorongás irányítson! A világjárvány eredményezte váratlan fejlemények felkavarhattak, de a jövő bizonytalanságai feletti félelem és aggodalom meg is béníthat minket a tervezésben. A szilárd stratégia az, ha életünkre és munkánkra napok sorozataként tekintünk. Jézus így figyelmeztette követőit: „Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, vagy mit igyatok, se testetekért, hogy mibe öltözködjetek. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál? …Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy perccel is? …Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.” (Máté evangéliuma 6, 25–34.)

Terveinket Istennek odaszánva alakítsuk! Tervezgetésünk és stratégiai lépéseink kidolgozása során gyakran elmulasztjuk figyelembe venni Isten szándékait. A kemény ellenálláshoz és ijesztő kihívásokhoz szokott Dávid király jól értette ezt. Ezért tudott így írni: „Bízzál az ÚRban, és tégy jót, akkor az országban lakhatsz, és biztonságban élhetsz. Gyönyörködj az ÚRban, és megadja szíved kéréseit! Hagyd az ÚRra utadat, bízzál benne, mert ő munkálkodik: világossá teszi igazságodat, jogodra fényt derít.” (Zsoltárok könyve 37, 3–6.)

Bízzunk kitartóan Isten közvetlen beavatkozásában terveink összeomlása esetén! Előfordul, hogy bár meg vagyunk győződve arról, hogy terveink Isten akaratával egyeznek, azok mégsem úgy valósulnak meg, ahogy vártuk. Ahelyett, hogy engednénk a frusztrációnak és kétségbeesésnek, bízzunk abban, hogy Isten tervei jobbak a mieinknél. „Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” (Példabeszédek könyve 3, 5–6.)

 

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák