INFORMÁCIÓ, INSPIRÁCIÓ, IMPLEMENTÁCIÓ
Írta: Illéssy János  -  2022. január 3.

A minap érdekes gondolatsor keltette fel a figyelmemet. Egy bizonyos Jim Kwik „gondolkodás- és memória-tanácsadó” arról beszél, miképp tudunk szövegeket (gondolatokat) igazán hatékonyan megérteni, az arra érdemes tartalmukra emlékezni, és azokat szolgálatunkba állítani. Jim szerint jegyzetelésünknek „kreatívnak” kell lennie, azaz folyamatosan három kérdést kell magunktól megkérdezni az olvasott-hallott tartalmakkal kapcsolatban:

1. „Hogyan lehet ezt felhasználnom?”
2. „Miért kell ezt felhasználnom?” és
3. „Mikor fogom ezt felhasználni?”

Jim Kwik ezen tanácsát nagyon figyelemreméltónak tartom. De jó lenne, ha mindannyian hasonló tudatossággal tennénk fel magunknak kérdéseket éppen akkor, amikor talán azt hihetnénk, hogy csupán passzív módon fogadunk be gondolatokat (tanulunk, olvasunk valamit, valakinek az előadását hallgatjuk, filmet nézünk, és így tovább). Mindhárom kérdés telitalálat, és mindhárom kérdés együtt, ebben a sorrendben valami nagyobbat épít önmagánál.

Hogyan. Az első kérdés szerintem szűrőként kellene működjön. Valószínűleg az agyunkat elérő gondolatok túlnyomó többségére a válasz az kell legyen, hogy „sehogy”. Dobjuk ki a salakot, védjük véges kapacitásainkat!

Fontos persze, hogy mindeközben senkit ne sértsünk, vagy bántsunk meg. De kizárólag az értékes gondolatok jussanak túl ezen a kérdésen! Azok viszont jussanak túl! És késznek kell lennünk arra, hogy az így minősített gondolatok igazi változást hozhassanak életünkbe – akár kicsiket, akár közepeseket, akár hatalmasokat.

 

Miért. A második kérdés a kedvencem, tudniillik ennek a kérdésnek csak akkor van értelme, ha egész életünk értelméről van elképzelésünk. Ha vannak értékeink. Ha tudjuk, merre tartunk. Ha van célja életünknek. És talán ez a legkreatívabb lépés is, mivel el kell tudjuk képzelni, milyen hatással lesz a gondolat életvitelünkre, kapcsolatainkra, szokásainkra, stb. Másképp nincs esélyünk sem arra, hogy értelmesen meg tudjuk válaszolni ezt a nagyszerű kérdést.

Mikor. A harmadik kérdés nehéz és kényelmetlen, mivel szembesít saját korlátainkkal, akár restségünkkel. Ugyanakkor ha erre nem tudunk választ adni, az előző két kérdésnek szinte semmi haszna nincs. Hogy a lépés nehézségét és kegyetlenségét még egy kicsit fokozzam, szembesüljünk a ténnyel: a legtöbb ember 48 óra elteltével a hallottak 80-90%-át elfelejti. Tehát a válasz erre a kérdésre, hogy „majd egyszer” jobbára egyenlő azzal a válasszal, hogy „soha”. És ez igaz a legnagyszerűbb, legtermékenyebb gondolatokra is…

Hívő keresztényként hiszem és vallom, hogy MINDEN gondolat, ami a Bibliában szerepel, végtelenül értékes és kiállja az első kérdés próbáját. Ezért adta őket Isten. A kérdésre viszont, hogy MIÉRT kell felhasználjuk az Isten konkrét üzeneteit, mindenkinek magának kell megtalálnia a saját válaszát. Jó hír, hogy Isten ebben is kész és hajlandó segíteni. A harmadik kérdésre Isten ismét mindenkinek ugyanazt sugallja: Most! Ne várakozz! A halogatás életveszélyes lehet!

Tetszik a fenti gondolatsor? Akkor döntse el, hogyan lehet felhasználnia. Aztán azt, hogy miért? Végül azt, hogy mikor. Bízom benne, hogy akár mától.

 

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák