„AMI SZÁMODRA IGAZSÁG, AZ SZÁMOMRA NEM” – IGAZ EZ?
Írta: Fritz Klumpp  - 2022. március 14.

Manapság sok ember számára az igazság választható áru, mint például annak eldöntése, hogy milyen gyümölcsöt vagy milyen márkájú konzervet vásároljanak az élelmiszerboltban. Ez egyéni döntés kérdése – mondják ők.

„Ami számodra igazság, az számomra nem” – hallottam döbbenten, amikor egy kereskedelmi légitársaság pilótája mondta. Ő nyilvánvalóan úgy vélte, hogy az igazság szubjektív, és egyszerűen azon alapul, amit az ember helyesnek érez. Azon tűnődtem, hogyan tehet egy tapasztalt pilóta ilyen kijelentést, miközben tudja, hogy mind az ő, mind az utasai élete azon múlik, hogy képes-e tényeken és igazságon alapuló helyes döntéseket hozni?

Például, amikor egy repülés közben vészhelyzetet kezel, vagy műszeres navigáció segítségével alacsony látótávolságú körülmények között hajt végre leszállást, semmiféle hibalehetőség nincs. Ilyen körülmények között az igazság nem több lehetséges megoldás közül egy szabadon választható opció. Rá kellett jönnöm, hogy meglátásával nincs egyedül. Olyan világban élünk, ahol a legtöbben elhiszik, hogy nincsenek abszolút igazságok és minden relatív.

Évekkel ezelőtt egy kedves barátom, Nimrod McNair ezredes ezt mondta: „Fritz, a Harvard Graduate School of Business által tanított üzleti alapelvek, amelyek ténylegesen működnek, bibliai alapúak.” Megjegyezte, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Harvard Graduate School professzora tudatában vannak ennek, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy sok olyan elvet is tanítanak, amelyek viszont nem működnek. Ugyanekkor ezt mondta: „Az igazság az igazság, nem számít, hol találod meg”, és ha valaki ezeket az elveket alkalmazza, akkor joggal várhat bizonyos eredményeket.

 

Soha nem felejtettem el a barátom szavait, és az évek során többször is teszteltem a feltevését. Harminc évig dolgoztam egy olyan cégnél, amelyről azt hittem, hogy jó vezetőkkel volt megáldva. Idővel rájöttem, hogy sikerük három alapelvnek tulajdonítható: ne halmozz fel adósságot, vigyázz az alkalmazottaidra és a személyzetre; valamint vigyázz az ügyfeleidre. Akár tudták, akár nem, mindhárom alapelvet szilárdan rögzíti a Biblia. Sajnos a nyugdíjazásom előtti utolsó vezérigazgató megváltoztatta a cég működésének alapelveit. Ahogyan feladta a korábbi elveket, a cég vagyona csökkeni kezdett, míg végül a cég csődbe jutott.

Nagyon tanulságos figyelni a vezetés különböző szintjeit, legyen szó férjről és apáról, aki a saját családját vezeti, egy nagy cég elnökéről vagy vezérigazgatójáról, vagy akár egy ország elnökéről. Megfigyeltem, hogy amikor a személyek a fenti elveket a gyakorlatba ültették át, bizonyos szintű sikereket értek el. Teljesen mindegy volt, hogy milyen személyes meggyőződés vezérelte őket, vagy milyen vallásos nézeteik voltak. Csakugyan, ahogy Nimród barátom mondta: „Az igazság az igazság, nem számít, hol találod meg.”

Be kell vallanom, hogy a személyes kudarcaim és veszteségeim többségének oka a Szentírásban világosan kimondott vagy példákkal bemutatott alapelvek és előírások megsértése volt.
Amikor Poncius Pilátus, Júdea helytartója megkérdezte a názáreti Jézust, hogy király-e ő, Jézus így válaszolt: „Te mondod, hogy király vagyok. Én azért születtem, és azért jöttem a világba, hogy bizonyságot tegyek az igazságról” Pilátus ekkor szkeptikusan válaszolt: „Mi az igazság?” (János evangéliuma 18,37-38). Sajnálatos, hogy ugyanezt a kérdést még ma is oly sokan felteszik.

Fontoljuk meg ennek a kérdésnek a fontosságát: van-e abszolút igazság? Amikor meghatározzuk, hogy valami igaz-e vagy sem, mi szolgál referencia pontként? Egy másik alkalommal Jézus ezt mondta: „Megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket” (János evangéliuma 8,32). Számunkra mi az igazság forrása: Jézus és a Biblia?

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák