LEGYÜNK KÉSZEN AZ OLYAN IDŐKRE, MINT A MOSTANI
Írta: Rick Boxx  -  2022. július 4.

Évekkel ezelőtt Dél Afrikába menet a repülőn találkoztam egy fiatal hölggyel, Emmával. Akkoriban rendezvényszervezőként dolgozott és nagy lelkesedéssel mesélt a munkájáról, bár nem tudta biztosan, hogy merre vezet az útja. Szeretek olyan emberekkel tallkozni, akik lelkesek a munkájukkal, vagy épp az elhívásukkal kapcsolatban.

Nemrégiben újra találkoztam Emma nevével a LinkedIn oldalán. A profilja alapján azt láttam, hogy jelenleg Kínában, egy jelentős nemzetközi vállalatnak a marketing igazgatója. Mikor üzenetben gratuláltam neki, nemsokára válaszolt is és leírta, hogy öt évvel ezelőtt érezte, hogy Isten „királyok szolgálatába” állítja majd, ha bízik benne.

Feltételezem, hogy Emma a következő bibliai versre utalt: „Akiről azt látják, hogy ügyesen dolgozik, az biztosan a királyok szolgálatába fog állni, nem marad az alacsony rangúak szolgája.” (A példabeszédek könyve 22, 29). Isten nyilvánvaló módon tette igazzá ezeket a szavakat Emma életében, így jelenleg kulcsfontosságú és befolyásos szerepet tölt be egy olyan országban, ahol sok millió embernek van égető szüksége Jézus Krisztus reménységére.

Az, hogy hogyan fogja Isten használni Emmát ebben a helyzetben, majd később derül ki számunkra, de azt már most látjuk, hogy lehetőségeket nyitott meg számára, hogy ne csak jól végezze a munkáját, hanem az Ő képviselőjeként is szolgálhasson: „Tehát Krisztusért járva követségben, mintha Isten kérne általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg Istennel!” (Pál második levele a korinthusiakhoz 5, 20)

Akár új munkahelyre megyünk, akár a régi helyünkön maradunk, hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a munkánkra, mint ami csak arra jó, hogy pénzügyi kötelességeinknek megfeleljünk, vagy hogy a kívánt dolgokat megszerezzük. Isten azonban sokkal tágabban látja hivatásunkat, karrierünket. Ezek fontos részei az Ő céljainak betöltésében, hogy mit teszünk a Földön töltött időnk során.

 

Kiváló példát találunk erre Eszter ószövetségi könyvében. Eszter egy gyönyörű fiatal zsidó nő volt, aki fordulatos eseményeken keresztül került Xerxész perzsa és médiás király háremébe. Xerxész kedvence lett és haladt afelé, hogy a leendő királynő legyen.

Unokatestvére, Mordokaj értesült Xerxész egyik beosztottjának összeesküvéséről, hogy elpusztítsa az összes zsidót a régióban. Mivel Eszter „bennfentes” lett a király udvarában, Mordokaj könyörgött neki, hogy járjon közben zsidó társai érdekében. Megértette, hogy ebben a helyzetben egyedülálló befolyást gyakorolhat Xerxész királyra, hogy valamiképpen megfordítsa félelmetes rendeletét.

Eszter kezdetben tétovázott, mert tudta, hogy az életét kockáztatja, ha bármilyen ügyben Xerxészhez fordul anélkül, hogy meghívták volna. De ekkor Mordokaj ezzel a kérdéssel fordult hozzá: „Ki tudja, nem éppen a mostani idők miatt jutottál-e királynői méltóságra?” (Eszter könvye 4, 14b) Majd a történet azzal folytatódik, hogy a király hallgatott Eszterre, így megmenekültek a zsidók az elpusztításuktól.

Szerencsére legtöbbünknek nem kell halálos ítélettől tartania, ha munkahelyünkön tekintélyes emberekhez fordulunk. Azonban Isten gyakran olyan körülmények közé helyezi népét, ahol – Emmához hasonlóan – megváltó módon képviselhetik Őt. Soha ne becsüljük alá, amit az Úr tehet: még az alázatos kezdeteket is hihetetlen lehetőségekké tudja változtatni. Tehát imádkozzunk és engedelmeskedjünk, bízva benne a végkimenetelért.

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák