A CSALÁS PUSZTÍTÓ ÁRA
Írta: Rick Boxx  -  2022. augusztus 1. 

Banki karrierem kezdetén a feladataim között szerepelt a csalások kivizsgálása is. Az egyik ilyen ügy, amin dolgoztam, egy bankelnököt érintett, aki nyilvánvalóan korábban meghatározta a fizetését és a juttatásait, és bár elég tetemesek voltak, mégsem voltak elegendőek.

Hogy „korrigálja” ezt a problémát, ez a bankvezető hamis útiköltség-számlákat kezdett gyártani, azt állítva, hogy havonta több alkalommal a vállalat központjába autózott, alkalmanként 4 órát. Ahogy a költési szokásai növekedtek, úgy gyarapodtak a csalások is. A még többre való kielégíthetetlen vágya agresszívabbá tette a hamis költség-visszatérítéseivel kapcsolatban.

Ahogy az általában lenni szokott, a vezetők csalásait nem lehet örökre eltitkolni. Egy bankpénztáros felfedezte a csalást és jelentette a bankelnök tevékenységét, letartóztatták, csalás miatt a bíróságon elítélték és börtönbe került.

Sajnos, napjainkban általánosak az ilyen csalások. Legyen szó akár a pénzügyi ágazatról vagy gyártási, kereskedelmi vagy más tevékenységi területről, vannak, akik nincsenek megelégedve azzal, amijük van. Egykor nagyra becsült és magas pozíciót betöltő emberek látták tönkre menni az életüket a kapzsiság, büszkeség, irigység, féltékenység és más olyan motivációktól indíttatva, melyeket a Biblia “bűn”-ként határoz meg.

A Szentírásból sokat megtudhatunk az ilyen tevékenységekről, figyelmeztetve azok lehetséges súlyos követkeményeire – nem csak azoknak, akik engednek ezeknek a tisztességtelen cselekedeteknek, de a családjuknak és másoknak is, azoknak, akik bíztak bennük és támaszkodtak rájuk. Íme néhány példa:

 

A telhetetlen kapzsiság romboló ereje: Amikor a vágy ellenőrizhetetlen, a „Mennyi az elég?” kérdésre a válasz mindig az, hogy „Csak még egy kevés.” „Amilyen telhetetlen a halál és az enyészet helye, éppoly telhetetlen az emberi szem” (Példabeszédek könyve 27,20) „Kárt okoz saját házának a nyerészkedő, de aki gyűlöli a vesztegetést, az élni fog” (Példabeszédek könyve 15,27)

Átmeneti jutalom folyamatos következményekkel. A csalás mindig rövid távú célokra koncentrál, figyelmen kívül hagyva a hosszú távú rombolást, melyet az ilyen tisztességtelenség okozhat – az ember munkájában, karrierjében, hírnevében, életében. „A könnyen szerzett vagyon elfogy, de aki keze munkájával gyűjt, az gyarapodik.” „Nem használnak a bűnnel szerzett kincsek, de az igazság megment a haláltól.” (Példabeszédek könyve 13,11; 10,2)

A megelégedettség választásának bölcsessége a több utáni kívánsággal szemben. Az elhatározás, hogy elégedettek vagyunk azzal, amink van és a döntés, hogy tisztességgel és magas etikai normákkal valósítjuk meg a karrierünket, elképzelhetetlen fájdalomtól és szenvedéstől óvhat meg. „Óvj meg a hiábavaló és hazug beszédtől! Se szegénységet, se gazdagságot ne adj nekem! Adj annyi eledelt, amennyi szükséges, hogy jóllakva meg ne tagadjalak, és ne mondjam: Kicsoda az Úr? El se szegényedjek, hogy ne lopjak, és ne gyalázzam Istenem nevét!” (Példabeszédek könyve 30,8-9)

El tudod egyáltalán képzelni, milyen lehetett annak a bankelnöknek, akit a hazugságok és csalás hálója tartott fogságban, miközben tudta, hogy minden pillanatban lelepleződhet a csalása és tönkremehet az élete és minden körülötte? Sokkal kifizetődőbb megtanulni fegyelmezetten élni a pénzügyi dolgainkkal, mint a megszégyenülés az összes ezért járó lehetséges büntetéssel.

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák