A PIHENÉS CSODÁLATOS PARADOXONA
Írta: Rick Boxx  -  2022.szeptember 5.

Jordan Raynor, keresztyén író egyik könyvében (Redeeming Your Time) elmesél egy 1800-as évek beli történetet a szombati, pihenő nap fontosságáról. Arról ír, hogy a híres kaliforniai aranyláz idején egyes kalandorok az arany megszerzésének és az azonnali meggazdagodásnak reményében a hét minden napján utaztak, hogy elérjék Kaliforniát. Mások azonban minden hetedik napon megálltak pihenni és csak hat napon át meneteltek.

Ennek a két eltérő utazási módnak váratlan, úgymond paradox következményei voltak. Az 1849-ben megjelent útmutató (Emigrants Guide to California) rávilágított, hogy „azok, akik hét napból egyet pihennek, 20 nappal hamarabb érnek Kaliforniába, mint azok, akik nem.”

Ez a megállapítás, miszerint azok, akik csak hat napon át utaztak kocsijukkal, mégis gyorsabban haladtak, mint azon társaik, akik könyörtelen módon folyamatosan úton voltak, megerősíti azt, amit a Biblia ír arról, hogy egy nap pihenésre van szükség a testi és lelki megújuláshoz. Így írja: „Hat napon át végezzétek munkátokat, de a hetedik napon teljes nyugalom legyen szent összejövetellel. Semmiféle munkát ne végezzetek; az Úrtól rendelt pihenőnap legyen az mindenütt, ahol laktok.” (Mózes harmadik könyve 23,3)

Isten ezt a parancsot adta Izrael ókori népének, miután megszabadultak az egyiptomi rabságból. De a heti egy nap sabbat megtartása ma éppoly aktuális, mint sok évvel ezelőtt.

Egy másik ószövetségi könyv szintén a munka és a pihenés közötti megfelelő egyensúly keresését tárgyalja: „Ha kicsorbul a vas, és nem köszörülik ki, akkor több erőt kell kifejteni.” (A prédikátor könyve 10,10) Ennek a tanításnak lényege az, hogy ha a fejsze pengéje eltompult, akkor több erőfeszítést és több időt igényel ugyanazon eredmény elérése.

Abraham Lincoln amerikai elnök állítólag azt mondta: „Ha csak egy órám lenne egy fa kivágására, az első 45 percet a fejszém élezésével tölteném.”

Képzeld el, hogy az egyik férfi kétségbeesetten vágja megállás nélkül, és megpróbál kivágni egy nagy fát, míg egy másik élesen tartja a fejsze pengéjét, így könnyen eléri célját.

 

Az üzleti világban sokan rendkívül hosszú órákat dolgoznak, néha hét napon át, figyelmen kívül hagyva a személyes felfrissülés iránti igényüket. Figyelmen kívül hagyják ezt a paradoxont, miszerint többet érhetünk el, ha kevesebbet dolgozunk, és időt szakítunk a nagyon szükséges pihenésre. Nem állnak meg „élezni a fejszét”.

Sok országban nemzeti ünneppé – pihenőnappá – nyilvánították a munka ünnepét, hogy megünnepehessék a munka értékeit. Ez a nap az Egyesült Államokban hagyományosan szeptember első hétfőjére esik. Amellett, hogy ezt a napot a munka tiszteletére szánják, egy további nap áll rendelkezésre pihenni.

A Bibliát olvasva sok tanítást találunk a kemény munka fontosságáról, és felismerjük, hogy a munkahelyi kezdeményezőkészség és vállalkozás milyen nagyszerű jutalmakat eredményez, mind anyagilag, mind pedig az élvezet és a kiteljesedés tekintetében. „Aki lustán dolgozik, elszegényedik, de a szorgalmas munka meggazdagít.” (Példabeszédek könyve 10, 4) „A munkás önmagáért fáradozik, mert szája kényszeríti rá.” (Példabeszédek könyve 16, 26)

Ezek a részek azonban nem hagyják figyelmen kívül a pihenés fontosságát és szükségességét. Még a teremtés bibliai leírásában is ez áll: „A hetedik napra elkészült Isten a maga alkotó munkájával, és megpihent a hetedik napon egész alkotó munkája után.” (Mózes első könyve 2, 2)

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák