AZ ÉLET ÖT NAGY KÉRDÉSE
Írta: Stephen R. Graves

Keressen rá a neten az „élet értelme” kifejezésre és a következő idézeteket fogja találni:


• „Az élet olyan, mint egy hagyma. Rétegenként hámozod, és néha sírsz.” – Carl Sandburg
• „Ha elveszett vagyok, a szemedbe nézek. Abban látom az élet értelmét.” – Kelly Clarkson, énekes
• „Az élet értelmének lényege az emberiség szolgálata” – Lev Tolsztoj
• „Az élet folyamatos éhezés” – Arnold Schwarzenegger, színész és politikus


Ugyanakkor mégse találja meg az élet értelmét az interneten. Nem próbálom megmondani én a megoldást (bár van véleményem), de valamilyen módon megmutatom, hogy Ön már megválaszolta magának ezt a kérdést. És nemcsak ezt a kérdést, hanem az élet öt nagy kérdését:

1. Honnan jöttem? 2. Ki vagyok? 3. Miért vagyok itt? 4. Hogyan éljek? 5. Merre tartok?


Származás – Honnan jöttem? Lenyűgöz minket mások eredettörténete. Honnan jöttek? Azonban ezt még távolabbról kell szemléljük. Vajon az életünk története egy ok nélküli „ősrobbanáshoz” nyúlik vissza? Ha a válaszunk „igen”, akkor önmagunkhoz, saját túlélésünkhöz és fejlődésünkhöz kell hűségesnek lennünk. Ha viszont a válaszunk az, hogy a Teremtőtől származunk, akkor a következő kérdéseket kell feltegyük:

Identitás – Ki vagyok én? Sok tanulmány szól arról, hogy 30 éves koruk előtt a fiatalok küzdenek az egyén és identitás kérdésével, ugyanakkor ezek a kérdések minden korosztályt érintenek. Mi különböztet meg minket másoktól? Ez vezet el a következő nagy kérdéshez:

Cél – Miért vagyok itt? Egyre gyakrabban tesszük fel ezt a kérdést a munkahelyeinken, de az élet teljességét nézve már nem kérdezzük meg. Talán elvonják a figyelmünket az okostelefonunk, az egyéb csúcstechnológiás eszközeink, vagy a különböző felelősségi köreink attól, hogy megkeressük erre a választ. Még akkor is, ha azt állítjuk, hogy nem tudjuk a választ, az életünk rámutat arra, hogy mit gondolunk az élet céljáról. A boldogság a mérce? Vagy mást mutat az életünk: örömöt és kedvességet mutatni mások felé; örökséget hagyni hátra; győzedelmeskedni; Istent dicsőíteni; vagy jobb állapotban itt hagyni ezt a világot, mint ahogy kaptuk.

 

Erkölcs – Hogyan éljek? Mikor megkrédeztek egy neves Y-generációs ügyvezetőt a munka-magánélet egyensúlyáról, akkor ezt felelte: „Legyen meg mindened az irodában, amit akarsz, és mindened az irodán kívül.” De valóban így akarunk élni? Vagy vannak objektívebb szabályok, amelyek szerint érdemes? Minden vallásnak megvan a maga etikai kódexe, de még a nem vallásosak is erkölcsösen élnek. C. S. Lewis írta, hogy akár vallásosak vagyunk, akár nem, mindannyian hiszünk a helyes és helytelen fogalmában. Mit szabad? Mi a legjobb? Számunkra, akik a bibliai erkölcsöt tartjuk vezérfonalnak, Isten nehéz parancsokat adott: szeressük felebarátunkat úgy, mint magunkat, bocsássunk meg annak, aki megbántott, előbb gondoljunk másokra, mint magunkra, és még sok egyebet.

Végzet - Hová megyünk? Még egy olyan világban is, ahol egyre kevesebben hisznek Istenben, még mindig hisznek a túlvilágban. Még egy olyan társadalomban is, ahol a fejlődés oly sokféleképpen vezetett fájdalomhoz és szenvedéshez, az emberiség továbbra is újabb és újabb fejlődésre törekszik. Mindannyian hisszük, hogy megyünk valahová, akár egyénileg, akár kultúraként és fajként. Mi tehát a végzetünk? Mi történik a halálunk után? Az, ahogyan gondolkodunk a végzetről, ki kell hasson a mindennapjainkra.

Ha ezt az öt kérdést megválaszoljuk, akkor ezek válhatnak az életünk alappilléreivé. Amikor viharok jönnek, ezekbe kapaszkodhatunk: „nem számít mi történik, erre építem az életemet.”

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák