A BEVÁLT KOMMUNIKÁCIÓ ELŐNYEI
Írta: Robert J. Tamasy  -  2023. február 20.

Tudósok megállapították, hogy a Föld egyenletes sebességgel forog, mégis néha nem úgy tűnik, hogy a világ valójában egyre gyorsabb és gyorsabb? Az üzleti és szakmai világ több évtizedes veteránjaként ez különösen igaznak tűnik a kommunikáció területén. Az egyik legnagyobb változás természetesen a számítógépekre való utaltságunk. Évekkel ezelőtt, ha információra volt szükségem, vagy egy cikkhez kellett kutatnom, autóba ültem, és elmentem a legközelebbi könyvtárba. Ma már az ujjam hegyénél van a legközelebbi keresőmotorba gépelve.

Az írásbeli kommunikációhoz a hagyományos postát használtuk, leveleket és dokumentumokat adtunk fel postán, hogy azokat napokkal később kézbesítsék. Aztán jöttek a telefaxok. A "Monday Manna"-t faxon kézbesítették, amikor 1998-ban elindult. Most a fiatalabbak azt kérdezik: „Mi az a fax?”. Mert gyakorlatilag minden kommunikáció szinte azonnal elküldhető e-mailben vagy egyéb online módon.

A cégek, amelyek több ezer dollárt költöttek brosúrák tervezésére és nyomtatására, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat népszerűsítsék, ma már elsősorban weboldalakat és digitális szórólapokat használnak. Konferenciákat, képzéseket tartunk online, sőt egyetemi és főiskolai órákat is. Hogyan boldogultunk valaha is e nélkül?

A közösségi média nagy szerepet játszott a kommunikációs forradalomban. Milliók használják az olyan médiumokat, mint a LinkedIn, a Twitter és a Facebook, hogy közvetítsék üzeneteiket, valamint hogy kapcsolatban maradjanak kollégáikkal és barátaikkal. A közösségi média sok időnket elveszi; lehet hasznos, de lelkileg káros is.

Nemrég hallottam valakitől a következő megfigyelést: „Mindenki fent van a Facebookon. De a mi arcunknak A könyvben, a Bibliában van a helye!”

Egyetértek. A közösségi média felemésztheti az időnket, ahogy próbáljuk magunkat a legfrissebb hírekkel és információkkal képben tartani. De semmi sem helyettesítheti az időtlen igazságot és elveket, amelyeket Isten Igéjében találhatunk. Íme néhány előnye: 

A helyes irányba tart bennünket. Sok kísértés van, amely eltéríthet minket a helyes útról. A Biblia segít abban, hogy az irányt tartsuk. „Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek útjára, és nem ül a csúfolódók székére, hanem az Úr törvényében gyönyörködik, és az ő törvényéről elmélkedik éjjel-nappal.” (A Zsoltárok könyve 1, 1-2)

Megkülönbözteti a jót a rossztól. Mivel a jó és a rossz közötti határok egyre inkább elmosódnak, szükségünk van erkölcsi és etikai viselkedésünk szilárd alapjaira. „Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igédet. ... Szívembe zártam beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened.” (A Zsoltárok könyve 119, 9,11)

A fontos munka- és életszükségletek és gondok helyes kezelése. Tapasztalatom szerint nincs olyan következetes terület, amelyről Isten Igéje ne szólna egyértelműen. „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy az Isten embere tökéletes és minden jó cselekedetre felkészített legyen.” (Pál második levele Timóteushoz 3, 16-17)

Bizalom a bevált elvekben. Mindig vannak emberek, akik azt állítják, hogy új ötleteket és terveket kínálnak, de az örök igazság valóban örök. „Mert amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az Írásokból türelmet és vigasztalást merítve reménykedjünk.” (Pál levele a rómaiakhoz 15, 4)

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák