KUDARCOK TANULSÁGAI
Írta: Ken Korkow  -  2023. február 27.

A családom farmján egy nagyszabású építkezésbe vágtunk bele, hogy olyan katonai veteránoknak hozzunk létre létesítményt, akik súlyos – fizikai és mentális – sérüléseket szenvedtek el harc közben. Jelentős javításokat igényelt az épület, a munkát pedig a lehető leghamarabb be kellett fejezzük.

Egy magánvállalkozó eljött, hogy megnézze és megbeszéljük a projektet és el is vállalta, így neki adtuk a megbízást. Ezután viszont nem jelentkezett a megígért időpontban. Mikor felhívtam, adott egy másik időpontot és megígérte, hogy eljön. Azonban ismét nem jött el. Próbáltam a lehető legtürelmesebb és legmegértőbb lenni, és újra felhívtam. Újabb időpontot adott a munka megkezdésére, és biztosított arról, hogy ott lesz. Meglepő módon harmadszorra sem jelent meg. Három hiba – kiesés. Kirúgtam őt, és egy másik céget bíztam meg. Szerencsére a munka mostanra befejeződött.

Nemrégiben nagy meglepetésemre a fickó, akit kirúgtam, felhívott. Azt mondta, hogy jelentős adományt szeretne adni a veteránokkal végzett munkánkhoz. Megkérdeztem, hogy miért. Azt mondta, hogy a jó munka megérdemli a támogatást. Jó volt hallani, amit mondott, de úgy döntöttem, hogy mélyebben megvizsgálom ezt a vállalkozót - újra és újra megtanultam, hogy Isten mindig munkálkodik, még akkor is, amikor nem értjük, mit tesz.

Úgy jellemezném ezt a fickót, mint aki kemény, mint a szög. Mégis elkezdett sírni, amikor elmondta nekem a rendkívül súlyos, halálos egészségügyi bajait, valamint a cégénél felmerülő kritikus problémákat. Ezért úgy döntöttem, hogy több mint 50 mérföldet vezetek, hogy személyesen találkozzak vele. Kérdéseket tettem fel. Aztán meghallgattam. Még több kérdést tettem fel. Aztán még többet hallgattam.

Elképesztő volt, amiket ez az ember mesélt. Ha valaki jócselekedetekkel juthatna a mennybe, akkor ez a fickó lenne az, mert rengeteg embert alkalmazott és segített továbblépni a vállalkozásán keresztül. Több, mint 50 éve jelentősen segítette a közösségét.

Az igazság azonban az, hogy ha a „jó” bárkit is a mennybe juttatna, akkor Jézus Krisztus bolond volt, hogy önként ment a keresztre és halt meg a bűneinkért.

A Rómaiakhoz írt levélben ezt olvassuk: „Nincsen igaz ember egy sem, nincsen, aki értse, nincsen, aki keresse Istent.” (Pál levele a rómaiakhoz 3, 10) De a jó hír az, hogy „Isten azonban a maga szeretetét mutatta meg irántunk, mert Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor még bűnösök voltunk.” (Pál levele a rómaiakhoz 5, 8).

Amikor átgondoltam és feldolgoztam ezt a találkozást, amelyet isteni rendelésként éltem meg, eszembe jutott, hogy milyen értékes tanulságokat vonhatok le, melyek mindannyiunk hasznára lehetnek:

1. A szakmai és a magánéletünkben sem érdemes alulértékelni, vagy túl sokat ígérni.

2. Ha problémák merülnek fel, közöljük azokat, ahelyett, hogy csak hallgatunk.

3. Nem jó a túlzó elköteleződés.

4. Tartsuk folyamatosan szem előtt a célt, az elejétől a végéig.

5. Talán a legfontosabb: Jézus Krisztus követőiként Őt képviseljük még azok felé is, akik csalódást okoznak nekünk. Lehet, mi vagyunk sokaknak az egyetlen „Biblia”, amivel találkoznak. Mindig készek kell legyünk, hogy megéljük és másokkal megosszuk Isten igazságát.

Jézus volt az, aki azt mondta: „ha igent mondotok, az legyen igen, ha pedig nemet, az legyen nem, minden további szó a gonosztól van.” (Máté evanagéliuma 5, 37) Azzal nehéz bajba kerülnünk, ha betartjuk és megtesszük, amit ígértünk.

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák