A KEDVES SZAVAK CSODÁLATOS EREJE
Írta: Rick Boxx  -  2023. június 5.

A feleségemnek, Kathynek az a szokása, hogy megállítja azokat, akik katonai vagy rendőri egyenruhát viselnek, és megköszöni nekik a szolgálataikat. Újabban már a pincérekkel is ezt teszi. Észrevettem, hogy mostanában az éttermi alkalmazottak túlterheltek, így ez még több lehetőséget nyújt Kathynek, hogy gyakorolja ezt a bátorító szokását.

Miután megköszöni nekik a szolgálataikat, általában még talál valamit bennük, amiért imádkozhat is. Mire távozunk egy adott étteremből, Kathynek már van egy új barátja, aki újra tud örülni.

Őn tett már valami hasonlót? Vagy bátorították Önt hasonló módon? El tudja képzelni, milyen lenne, ha a szervezetek és vállalatok világszerte magukévá tennék az emberek felüdítésére való törekvés filozófiáját és ez lenne a szokás, nemcsak a ritka kivétel?

Manapság az üzleti világ tele van olyan munkahelyekkel, ahol az alkalmazottak inkább stresszesnek érzik magukat. A legtöbb munkahelyen az elbátortalanítás, frusztráció, düh és a szorongás a leggyakoribb érzelem. Mintha az uralkodó filozófia az lenne, hogy: „ha nem tudsz valami rosszat mondani, akkor inkább ne mondj semmit.”

De ez nem kell, hogy így legyen. A mai nap pont megfelelő mindannyiunk számára, hogy elkzdjünk kedves szavakat mondani másoknak, hogy biztassuk őket.

Talán nem változtatjuk meg a munka világát teljes mértékben, de a közvetlen környezetünket, ahol a legtöbb ébren töltött óránkat töltjük, azt igen. Itt van néhány igevers a Példabeszédek könyvéből a kedves szavak csodálatos erejéről.

Az a fájdalom, amit sok ember érez, nem mindig fizikai. Kívülről azt látjuk, hogy a legtöbb ember jól van. Ha megkérdezzük őket, hogy hogy vannak, még azt is válaszolják talán, hogy jól. De mélyen legbelül gyakran valamilyen fájdalomtól vagy érzelmi sérüléstől szenvednek. „A vidám szív a legjobb orvosság, a bánatos lélek pedig a csontokat is kiszárítja.” (A példabeszédek könyve 17, 22)

A kedves szavak szinte gyógyhatásúak. Azzal, amit mondunk, gyakran nagyobb jót teszünk, mint gondolnánk. „Aki aggódik szívében, az levertté lesz, a jó szó viszont felvidítja.” (A példabeszédek könyve 12, 25) „Lépes méz a kedves beszéd: édes a léleknek és gyógyulás a testnek.” (A példabeszédek könyve 16, 24)

Az étel táplálja a testünket, a biztatás táplálja a lelkünket. Manapság talán jobban, mint valaha ki vannak éhezve az emberek a munkahelyeken az elismerésre, megértésre és a biztatásra. „Színezüst az igaz ember nyelve, a bűnösöknek a szíve is keveset ér. Az igaznak az ajka sokakat vezet, a bolondok pedig meghalnak esztelenségük miatt.” (A példabeszédek könyve 10, 20-21)

A beszédünk legalább olyan értékes, mint a tetteink. A munkahelyeinken jellemzően az elvégzett munkánk minősége alapján értékelnek minket. De az, ahogy egymás felé kommunikálunk, ugyanolyan fontos és értékes lehet. „Amit mond az ember, annak a gyümölcséből lakik jól, és amit tesz az ember, azt fizetik neki vissza.” (A példabeszédek könyve 12, 14)