MÉRLEGELÉS EGY VÁLLALKOZÁS BEZÁRÁSA ELŐTT
Írta: Rick Boxx  -  2024. július 1.

Mindannyian szeretnénk azt hinni, hogy a Biblia magas üzleti normáinak követése mindig sikerrel jár, de ez nem a valóság. Különösen frusztráló lehet, amikor az etikátlan, gátlástalan emberek látszólag virágoznak, miközben mi küszködünk azért, hogy helyesen cselekedjünk. Ez a rejtély egyidős a történelemmel. A Bibliában egy Aszáf nevű zsoltárírónak is nehézséget okozott összeegyeztetni, hogy a körülötte élő gonosz emberek miért boldogulnak olyan jól, miközben ő bukdácsol az életben. Ezt írta: „Nem értettem ezt, akárhogy igyekeztem, felfoghatatlan ez nekem! De bementem Isten Templomába, s akkor végre megértettem a gonoszok sorsát.” (Zsoltárok könyve 73, 16).

Ez akkor válik különösen aggasztóvá, amikor a bibliai értékek és elvek iránt elkötelezett hívő embereknek szembe kell nézniük azzal a lehetőséggel, hogy a legjobb erőfeszítéseik, imáik és Isten gondviselésébe vetett bizalmuk ellenére be kell zárniuk vállalkozásukat. Néha ez szükséges. De a döntés arról, hogy be kell-e zárni egy vállalkozást, és mikor kell bezárni, az mindig nehéz. Mielőtt ezt megtesszük, több tényezőt kell mérlegelni. Íme csak néhány ezek közül:

Az egyik tényező az idő - a vállalkozás fenntartására fordított idő mennyisége. Adtam már tanácsot olyan lakásfelújítóknak, akik asztalosként 30 dollárt kereshettek volna óránként. Ehelyett azonban a szokásos üzleti hibák miatt heti 70 órát dolgoztak. Ha elosztjuk a keresetüket a munkával töltött idővel, akkor lényegében kevesebbet fizettek maguknak, mint a minimálbér.
Az idő értékes, és megfelelően kell honorálni. Ha ez a jelenlegi vállalkozásával nem lehetséges, a legjobb megoldás lehet a vállalkozás bezárása. Ahogy a Prédikátor bölcsen megjegyzi: „Mindennek megvan a maga ideje, és kijelölt ideje van minden dolognak az ég alatt. Ideje van a megszületésnek, ideje a meghalásnak. Ideje van a vetésnek, ideje az aratásnak.” (Prédikátor könyve 3, 1)

Egy másik szempont a tehetség. Amikor 25 éves voltam, könyvelő voltam, és értettem a pénzügyi menedzsmenthez. De a pénzkeresés és a vállalkozóvá válás vágya miatt úgy döntöttem, hogy elindítok egy használtautó-kölcsönző ügynökséget. Egy téli napon, amikor a kinti hőmérséklet nulla fok alatt volt, a telepen lévő autók közül kevés indult be. Az a nap segített rájönnöm, hogy mennyire utálom ezt az üzletet - és hogy a tehetségemet nem megfelelően kamatoztattam.

„Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” (Pál levele az efézusiakhoz 2, 10). Isten mindannyiunkat egyedi tehetséggel teremtett. Ha a tiédet nem használod a vállalkozásodban, ez még egy ok lehet arra, hogy fontolóra vedd a bezárást.

A harmadik szempont a kincs. Megérdemled, hogy megfelelő fizetést kapj az üzletben töltött idődért. Egyik barátom például otthagyott egy állást, amely évi 100 000 dollárt fizetett neki, és 200 000 dollárt fektetett be egy új vállalkozás indításába. Az üzlet azonban soha nem volt képes annyi bevételt termelni, hogy az eredeti 200 000 dolláros befektetését visszafizesse, így nem volt bölcs dolog folytatni. Jézus azt mondta: „Ha tehát a hamis mammonon nem voltatok hűek, ki bízza rátok az igazit?” (Lukács evangéliuma 16, 11).

Egy másik barátom egy vállalkozást vezetett egy jelentős iparági hanyatlás idején. Amikor a vállalkozás bezárása tűnt az egyetlen járható útnak, ő meglepő módon felajánlotta, hogy személyesen megvásárolja a céget.

Döntése nem tűnt bölcsnek, de Isten folyamatosan megerősítette. Felesége is csatlakozott a vállalkozáshoz, és befektető lett. Együtt nyereségessé tették az üzletet. „Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én utaim a ti utaitoknál, és az én gondolataim a ti gondolataitoknál” (Ézsaiás próféta könyve 55, 9). A legjobb megoldás az lett volna, ha bezárják a vállalatot, de Istennek más elképzelései voltak.