IDŐT FORDÍTANI A TÖRŐDÉSRE, A MEGHALLGATÁSRA ÉS A KAPCSOLATTEREMTÉSRE
Írta: Robert J. Tamasy   - 2024. július 8.

Mivel egész pályafutásomat a kommunikáció területén töltöttem - először újságszerkesztőként, majd magazinszerkesztőként, kiadvány- és kommunikációs igazgatóként, valamint könyvszerzőként és szerkesztőként -, a kommunikáció művészete és összetettsége mindig is lenyűgözött. Számtalan eszközt használunk üzeneteink közvetítésére.

A kommunikáció olyan új, innovatív módon fejlődött, amelyet néhány évtizeddel ezelőtt még a legtöbben el sem tudtunk volna képzelni. Évszázadokon át a gondolatokat szóban közölték, majd kézzel írták le. A nyomdagép feltalálása mindezt forradalmasította. A távíró és a telefon megjelenésével az emberek először tudtak nagy távolságon keresztül kommunikálni. A rádió és a televízió a közvetlenséget hozta el az információk és a kifejezni kívánt gondolatok számára. Aztán a számítástechnika a feje tetejére állította a kommunikációt, és olyan dolgokat hozott elénk, mint az e-mail, az azonnali üzenetküldés, a weboldalak, a keresőmotorok, a blogok, a podcastek, a közösségi média és a videokonferenciák.

A kommunikáció lényege azonban még e számos fejlődés ellenére is változatlan maradt. Az üzleti kommunikáció tanításával töltött éveim során egy egyszerű módszert ajánlottam a kommunikáció meghatározására: "A jelentés sikeres cseréje". Ez azt jelenti, hogy a "Küldő" (az a személy, aki egy adott üzenetet kíván közölni) és a "Címzett" (az a személy, akinek az üzenetet küldi) kölcsönösen megértik egymást. Ez akkor is igaz, ha millióknak vagy egyetlen személynek kommunikálunk.

Tim Kight vezetői tanácsadó nemrég hunyt el a rákkal folytatott hosszú küzdelem után, de bölcsessége továbbra is sokféleképpen befolyásolja az embereket. Gyakran beszélt a személyközi kommunikációról és annak kihívásairól. Például azt mondta: „Fordítsunk időt arra, hogy törődjünk, meghallgassunk és kapcsolatot teremtsünk. Ha törődünk, igyekszünk megérteni. Ha figyelünk, akkor olyan személyes kapcsolatokat hozunk létre, amelyek lehetővé teszik a magas szintű kommunikációt és együttműködést. Amikor kapcsolatot teremtünk, megosztjuk az ötleteket és a nézőpontokat, és jobb döntéseket hozunk”. Ha követjük ezt a tanácsot, megvalósítjuk a sikeres jelentéscserét.

A Bibliában számos igazságot fedezhetünk fel a másokkal való pozitív, előnyös kommunikációra és kapcsolatteremtésre vonatkozóan. Íme, csak néhány az Isten Igéjében bemutatott elvek közül:

Kommunikációnk hatásának felismerése. A szavak bátoríthatnak, motiválhatnak, gyógyíthatnak és inspirálhatnak. Ugyanakkor nagy károkat is okozhatnak, ha gondatlanul használjuk őket. „Élet és halál van a nyelv hatalmában, amelyiket szereti az ember, annak a gyümölcsét eszi.” (A példabeszédek könyve 18, 21)

A figyelmes hallgatás azt mutatja, hogy mennyire törődünk. Beszélgetések során az emberek gyakran nem figyelnek, csupán megvárják, hogy a másik abbahagyja a beszédet. A meghallgatás készségének ápolása a másik ember iránti őszinte törődést mutatja. „Aki arra felel, amit meg sem hallgatott, azt bolondnak tartják, és megpirongatják.” (A példabeszédek könyve 18, 13)

Megfelelően válaszolni. Miután meghallgattuk a másik ember mondanivalóját - nemcsak a szavakat, hanem a szívét is -, átgondoltan, értelmesen és megértően válaszolhatunk. „Örül az ember, ha válaszolni tud, és milyen jó az idején mondott szó!” (A példabeszédek könyve 15, 23)

Úgy bánni másokkal, ahogyan szeretnénk, hogy velünk bánjanak. Az úgynevezett "aranyszabály", miszerint mások érdekeit kell előtérbe helyezni, jó alapelv, amelyet követnünk kell, amikor arra törekszünk, hogy hatékonyan kommunikáljunk másokkal. „És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük!” (Lukács evangéliuma 6, 31)