10 SZABÁLY A SIKERES GAZDÁLKODÁSHOZ - ÉS ÉLETHEZ

Írta: Ken Korkow  -  2023. szeptemer 18.

Bár évek óta sikeres ingatlanos vagyok, az, hogy farmon nőttem fel, mindig éreztette hatását. A családomnak még mindig van farmja Dél-Dakotában, az Egyesült Államokban, és én is gyakran visszajárok oda. Ebben a csendes mezőgazdasági környezetben, tehenek, bikák, lovak és más jószágok között sok fontos leckét tanultam.

Ezek között van az, amit én „A sikeres gazdálkodás - és élet - 10 szabályának” nevezek. Úgy gondolom, hogy meg fog lepődni és megvilágosodik, ha elolvassa őket, ezért itt van mind a 10:

#1. Végezd a munkádat, mikor annak ideje van.      #2. Végezd a munkádat, mikor annak ideje van.
#3. Végezd a munkádat, mikor annak ideje van.      #4. Végezd a munkádat, mikor annak ideje van.
#5. Végezd a munkádat, mikor annak ideje van.      #6. Végezd a munkádat, mikor annak ideje van.
#7. Végezd a munkádat, mikor annak ideje van.      #8. Végezd a munkádat, mikor annak ideje van.
#9. Végezd a munkádat, mikor annak ideje van.      #10. Végezd a munkádat, mikor annak ideje van.

Bár már nem farmon élek és dolgozom, a felsorolt 10 „szabály” továbbra is emlékeztetőül és motivációként szolgál arra, hogyan kell nap mint nap hozzáállnom a feladataimhoz. Ha ránézek a napi teendőim listájára, gyakran rájövök, hogy több van rajta, mint amennyit el tudnék végezni. Mégis úgy érzem, hogy minden, ami a listámon szerepel, fontos, és el kell végezni. Nincsenek opcionális vagy komolytalan tételek a listámon.

A kérdés tehát az, hogyan tudom ezeket a fontos dolgokat elvégezni? Keljek fel korábban – holott eleve korán kelek –, vagy dolgozzak este tovább? A tapasztalat azt tanította, hogy ez nem megoldás. Jobb megközelítés az, ha mindent, amit meg kell tennem, az Úr elé viszek, és rábízom magam, és Ő lehetővé teszi számomra, hogy elvégezzem, amit el kell végeznem.

 A Zsoltárok ezt így írja: „Hiába keltek korán, és feküsztök későn: fáradsággal szerzett kenyeret esztek. De akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget.” (A zsoltárok könyve 127, 2) Munka a gazdaságban, munka az irodában, munka otthon - mindegyik esetben mindig több a tennivaló, mint amennyi idő látszik az elvégzésére. Istenre támaszkodva találunk erőt és kapacitást, hogy elvégezzük.

Ez nem azt jelenti, hogy ágyban maradunk, vagy tétlenül ülünk az íróasztalunknál, és azt várjuk, hogy az Úr a mi segítségünk nélkül is elvégezze a feladatainkat. Sok bölcsességet találtam Luther Márton teológus által kínált szemléletben: „Imádkozz úgy, mintha minden Istentől függne, aztán amikor végeztél, menj dolgozni, mintha minden tőled függne”. Azt is mondta: „Annyi dolgom van ma, hogy még egy órát imádkozással kell töltenem”.

Sokszor kényszerültem már arra, hogy extra időt szánjak Isten igéjére és az imára – és aznap arra törekedtem a nap hátralevő részében, hogy haggyjam, Ő irányítson. Ezzel azt érem el, hogy Isten-kedvelő legyek inkább, mint ember- kedvelő vagy ön-kedvelő. Ez, mint megtanultam, segít levenni a nyomásból, és csökkenti a napi kötelezettségek okozta stresszt. Ha úgy állok hozzá, hogy minden, amit teszek, végső soron Isten dicsőségére szolgál, biztos lehetek benne, hogy Ő velem lesz, és felhatalmaz arra, hogy megtegyem, amit meg kell tennem.

A Biblia ezt tanítja: „Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek, tudva, hogy ti viszonzásul megkapjátok az Úrtól az örökséget. Az Úr Krisztusnak szolgáljatok!” (Pál levele a kolossébeliekhez 3, 23-24) Mindenben úgy kell dolgoznunk, "mint az Úrnak". Kívánom, hogy jól fejezzem be (és mindannyian) ezt a napot - az Ő dicsőségére és mások javára.

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák