A SIKER KÉTFÉLE SZEMLÉLETE
Írta: Ken Korkow  -  2024. január 22.

Világi sikerre vágyik? Számos lehetséges megközelítés létezik e cél elérésére, de az egyik legjobban bevált stratégia a vezetésre való összpontosítás. Más szóval, fedezze fel, hogyan vehet rá másokat arra, hogy azt tegyék, amit Ön akar. Ők elvégzik a munka nagy részét, míg Ön megkapja az elismerés nagy részét.

Mi van akkor, ha nem világi sikere, hanem „isteni” sikerre vágyunk? Hogyan érhető ez el? Akkor a „követésre” kell összpontosítsunk – megtanulni, hogyan válhatunk jobb szolgává. Ahelyett, hogy embereket használunk fel céljaink elérésére, arra kell törekedjünk, hogy szolgáljuk őket, segítve saját céljaik elérése érdekében.

Egy átlagos könyvesboltban vagy könyvtárban, de akár online is, számtalan könyvet lehet találni a vezetésről és annak különböző megközelítéseiről. Ugyanez vonatkozik a műhelymunkákra, konferenciákra is – látszólag végtelen választék áll rendelkezésünkre, amelyek sokféle nézőpontot kínálnak arról, hogy mi a hatékony vezetés.

Van azonban egy könyv, amely bemutatja és megtanítja a követő-szolga lét közvetlen és örök értékét. Ezt úgy hívják, hogy Biblia. Ebben számos beszámolót találunk olyan emberekről, akik felfedezték, hogy legnagyobb hatásuk - amit ma úgy neveznénk, hogy "befolyásoló - influenszer" - az volt, hogy önzetlenül szolgáltak másokat.

Nem találunk jobb példát Jézus Krisztusnál, aki kijelentette: „Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.” (Márk evangéliuma 10, 45) Hogyan tette ezt? Csodákat tett: fizikai gyógyítást, tömegek táplálását, sőt, többször is visszahozott embereket az életbe. Földi életét az adás, nem pedig az elfogadás cselekedetei példázták.

Jézus legnagyobb tette azonban az volt, hogy önként felment a keresztre, hogy meghaljon, és megfizesse a büntetést az emberiség bűneiért. „Isten azonban a maga szeretetét mutatta meg irántunk, mert Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor még bűnösök voltunk.” (Pál levele a rómaiakhoz 5, 8) Emberi, azaz világi szemszögből nézve Jézus „végső áldozata” kudarcnak tűnt, de az örökkévalóság szempontjából ez volt minden idők legsikeresebb pillanata.

Üzletemberként legtöbbünk szeretné megérteni a siker receptjét. Azt gondoljuk, hogy ha megértjük az összes szükséges bemenetet, akkor a kimenetet is irányítani tudjuk. Néha ez működik, de gyakran sikerünk vagy kudarcunk a rajtunk kívül működő tényezők eredménye.

A probléma az, hogy mi végesek vagyunk, idő és tér által korlátozottak; Isten pedig végtelen és örökkévaló. Az Ő útjai és céljai messze túlmutatnak a miénken. „Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim – így szól az Úr.” (Ézsaiás próféta könyve 55, 8) Emiatt a belé vetett hitünk és bizalmunk - az Ő akaratának és terveinek való alávetettségünk - olyan lényeges, de titokzatos elemek, amelyeket semmilyen képletünkkel nem tudunk kiszámítani.

Milyen sikert kívánunk magunknak? Hogy mire vágyunk igazán, azt az mutatja meg, hogy mivel töltjük az időnket, mi irányítja a figyelmünket. Mindannyiunknak el kell döntenie. Ma. És holnap. És holnapután. A világi sikerre törekedjünk? Jézus azt mondta: „Mit használ ugyanis az embernek, ha az egész világot megnyeri, de élete veszendőbe megy?” (Márk evangéliuma 8, 36) Ha egyszer eldöntjük, együtt kell élnünk az örökkévaló következményekkel. Az érettség jele, hogy hajlandóak vagyunk elhalasztani az azonnali kielégülést a hosszú távú nyereségért.

Az előző hetek Monday Mannáit az alábbi linken érheted el:

Előző Monday Mannák